test jezelf

Kernkwadranten

 
Stel je eigen kernkwadrant samen.
  • Waar ben je goed in?
  • Waarin overdrijf je wel eens?
  • Waarom heb je een probleem met bepaalde mensen?
  • Wat verwijten anderen je wel eens?
  • Waar ligt jouw uitdaging?

Je kunt verschillende kernkwadranten maken, want je hebt wel meer dan één kernkwaliteit.

Kernkwadranten?

Mensen zijn zich niet altijd bewust van hun kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen. Het kernkwadrantenmodel van Daniel Ofman biedt je hierin inzicht. Een kernkwadrant bestaat uit 4 woorden die zich ten opzichte van elkaar verhouden en die veel over jou vertellen. Het model is erop gebaseerd dat iemands kernkwaliteit automatisch een uitdaging in zich meedraagt, evenals een valkuil en een allergie.

Kernkwaliteit
Linksbovenaan in het kwadrant plaats je een kernkwaliteit van jezelf. Een kernkwaliteit is een eigenschap die tot de kern van een persoon hoort. Het is een specifieke sterkte van jou. Iedereen heeft een aantal van deze kwaliteiten. Maar kernkwaliteiten zijn zo dominant dat ze kunnen doorslaan en daardoor juist een valkuil worden.

Al wat ons in anderen irriteert kan ons iets doen begrijpen over onszelf.
Carl Gustav Jung


Allergie
Als iemand anders doorschiet in een bepaalde kwaliteit, kan dat irritatie oproepen. In dat geval spreken we van een allergie. De vervelende eigenschap van de ander verbergt echter een kwaliteit in zich, die voor degene die er allergisch voor is een belangrijk ontwikkelpunt kan zijn, de zogenaamde uitdaging.

Bijvoorbeeld:
iemand die zeer daadkrachtig is (kernkwaliteit), kan doorslaan door drammerig (valkuil) te worden. Een daadkrachtige persoon kan zich ergeren aan passiviteit van anderen (allergie). Iemand met een wat passieve instelling herbergt echter een belangrijke kernkwaliteit: geduld (uitdaging).