START
Je kunt om het even waar van start gaan. Je kunt als eerste woord je kernkwaliteit invullen, maar je kunt bijvoorbeeld ook starten met je allergie. Er bestaat niet zoiets als het ideale, perfect ingevulde kernkwadrant aangezien dit heel persoonlijk is. Enkel door de controlevragen te beantwoorden en de onderlinge verhouding tussen de begrippen te respecteren, zul je tot een sluitend kernkwadrant komen dat voor jou klopt.

Ga naar de lijst die bij het kwadrant hoort. Noteer het door jou gekozen woord.

1. KIES JE EERSTE WOORD

Kies een woord dat écht iets bij jou teweegbrengt. Als je een grote hekel hebt aan arrogante mensen, kies bij allergie dan voor ‘arro- gant’. Als je af en toe ongeduldig bent, start dan bij valkuil en vul er ‘ongeduldig’ in.

2. KIES DE ONTBREKENDE WOORDEN

Vul nu de andere categorieën aan door de pijlen te volgen.
Overloop telkens de hele lijst en zoek aan- dachtig het woord dat het allerbeste past. De woorden liggen immers heel dicht bij elkaar en de nuances zijn belangrijk. Kies steeds maar één woord.

3. DE RELATIE TUSSEN WOORDEN

Let er wel op dat je de relatie tussen de ge- kozen woorden respecteert. Het is dus niet de bedoeling dat je als kernkwaliteit ‘bescheiden’ kiest en als allergie ‘slordig’. Tussen deze twee woorden is er namelijk geen verband. Als je kernkwaliteit ‘bescheiden’ is, dan is je allergie logischerwijs ‘arrogant’.

4. CHECK OF ALLES KLOPT

Check nu of je kernkwadrant wel klopt. Zorg ervoor dat de relatie tussen de verschillende woorden gerespecteerd wordt. Als uiteindelijk blijkt dat een woord niet de meest juiste keuze was, geen nood, je kunt dit nog altijd aanpassen door een ander woord uit de lijst te kiezen.